Juli 2016 – Bij de TU Delft ontwikkelt de onderzoeksgroep Future Energy Systems onder leiding van Prof. Ad van Wijk het “Car As Power Plant” concept. Het onderzoek maakt deel uit van de Green Village, het innovatieterrein van de TU waar nieuwe technologieën op het gebied van duurzame energievoorziening, water en afvalsystemen worden getest en toegepast in een ‘real life’ omgeving.
Brandstofcelauto’s produceren elektriciteit, warmte en schoon water uit waterstof (zie infographic © Ad van Wijk). Door geparkeerde auto’s aan het net te koppelen, kunnen deze energievormen worden gebruikt in huizen, scholen en kantoren. Adviesbureau New-Energy-Works is vanaf het begin (2012) betrokken bij de opbouw van het onderzoeksconsortium in de Green Village en de aanvraag van o.a. NWO subsidies.
Sinds begin 2015 beschikt de onderzoeksgroep over een Hyundai IX35 FCEV die is omgebouwd tot energiecentrale op wielen. De omgebouwde Hyundai brandstofcelauto kan nu 10 kW vermogen leveren. Dat is genoeg om gemiddeld tien huizen te voorzien in hun elektriciteitsgebruik. Via het laadstation kan de auto gedoseerd elektriciteit leveren aan het elektriciteitsnet of direct aan een woning, bijvoorbeeld als aanvulling op zonne- en windenergie.
In 2016 heb ik vanuit New-Energy-Works bij mogen dragen aan het definiëren van nieuwe verdiepende onderzoeksvragen voor het werkveld. Wat is bijvoorbeeld de impact van het terugvoeden van energie uit geparkeerde brandstofcelauto’s naar het net, op de levensduur van de brandstofcel? En hoe zou een technisch systeem er uit kunnen zien? Hoeveel auto’s zijn er nodig om een stabiele energievoorziening voor een specifiek kantoor te verzorgen? En hoe betrekken we de gebruikers van die auto’s bij de energiecentrale die ze samen vormen? Voor deze onderzoeksvragen verzorgde ik samen met Leendert Verhoef van New Energy Works twee financieringsaanvragen bij NWO-STW.