Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Repurpose

Repurpose

Voor de Hogeschool van Amsterdam werkte ik aan een onderzoeksvoorstel over “Repurpose”: hoe kun je producten en onderdelen aan het eind van hun levensduur zo goed mogelijk hergebruiken? Je kunt ze natuurlijk recyclen, maar bij Repurpose probeer je de waarde die in het product zit, te behouden.

Een voorbeeld. Je kunt een oude houten gymzaalvloer vermalen en gebruiken voor spaanplaat, of je kunt er tafelbladen van maken. In het laatste geval behoud je de waarde van de vloer, inclusief krasvaste laklaag en belijningen, om er een nieuwe functie aan te geven.

Nog een voorbeeld. De Johan Cruijff Arena wilde de stoelkuipjes vervangen. De oude stoeltjes zouden worden omgesmolten tot nieuw plastic, maar gelukkig zag men op tijd in dat ze beter konden worden hergebruikt als zitting voor nieuwe stoelen. Zo bleef ook de emotionele waarde behouden. De nieuwe stoeltjes werden via de fanshop verkocht, en zo konden supporters ook thuis op hun eigen Ajax-stoel zitten. Ze zijn inmiddels uitverkocht.

Het gaat bij Repurpose dus om waardebehoud, of zelfs waardeverbetering. Mooie voorbeelden zijn het hergebruik van roomijsbakken als gevelbekleding, of vrachtwagenzeil voor hippe tassen.

Op het allerhoogste niveau kun je hele gebouwen “repurposen”, herbestemmen, dus. Vanochtend fietste ik langs het oude gebouw van de Techniek faculteit van de Hogeschool Utrecht. De school verhuisde vorig jaar naar het Utrecht Science Park, het oude gebouw bleef verwaarloosd en verweesd achter. De sloper nam niet eens de moeite om het meubilair te recyclen, getuige de stoeltjesberg die maanden op de bouwplaats bleef liggen. Maar nu is het gebouw omgetoverd tot appartementencomplex. De woningen zien er erg fraai uit.

Ik hoop dat de makelaar zo slim is om de woningen eerst te koop aan te bieden aan alumni van de HU, om de emotionele waarde maximaal uit te nutten van het kunnen wonen in het klaslokaal waar je ooit leerde rekenen en tekenen.