Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Van het gas af (2)

Van het gas af (2)

Ik verhuisde in Utrecht van Tuindorp naar Overvecht. Meteen ging ik aan de slag om offertes op te vragen voor warmtepompen. Ik zou van het gas af gaan, dat was wel duidelijk.

Vaillant adviseerde me geen warmtepomp te kopen, dat zou veel te duur zijn, maar een hybride systeem, waarbij de lucht-water warmtepomp naast de gasketel hangt. Als het erg koud is, en de warmtepomp het moeilijk heeft, springt de gasketel bij.

Kees Stap van Energiepaleis waarschuwde me. “Je hebt een eindwoning, die grote gevel is onvoldoende geïsoleerd, een warmtepomp gaat je woning niet warm krijgen”. Nou was ik wel van plan spouwmuurisolatie te laten plaatsen (is inmiddels gebeurd, check!), maar volgens Kees was dat niet genoeg. Er zou een extra isolatiepakket tegen de gevel moeten worden aangebracht, waar ik eigenlijk niet op zat te wachten. Ik had het huis nou juist gekocht vanwege de karakteristieke gele bakstenen.

Ad K. van installatiebedrijf Derko kwam langs en vertelde vol enthousiasme over zijn eigen lucht-water warmtepomp met lage temperatuur verwarming, een perfect systeem, absoluut geen geluidsoverlast, veel comfort, het draaide als een zonnetje. Hij wilde graag voor ons een offerte maken.

Maar toen las ik de Volkskrant. “Gemeenten gaan wijk voor wijk de energievoorziening verduurzamen”. En ik las in de Utrechtse Internet Courant: “In 2021 gaat de gemeente bekendmaken wanneer elke wijk in Utrecht precies aardgasvrij moet zijn, en wat het alternatief gaat worden”. In Overvecht, bij mij om de hoek, ligt stadsverwarming. Grote kans dat de gemeente een propositie gaat uitrollen om daarop aan te sluiten. Veel goedkoper dan een elektrische warmtepomp, geen overbelasting van het elektriciteitsnet op koude dagen, en erg duurzaam, mits gevoed met de juiste brandstof.

Mijn conclusie: gewoon nog even die gasketel uit 2017 laten hangen. Ik wacht af waar de gemeente mee gaat komen. Ondertussen wel de spouw, het dak en de vloer isoleren, dat kan nooit kwaad.