Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Zonnepanelen voor de olifanten

Zonnepanelen voor de olifanten

Ik ontving een mailtje van The Sun Exchange:  het Elephant Park gaat door!

Ik schreef ooit een artikel over zonnepanelen, waarin ik opmerkte dat het leggen van panelen op je dak weliswaar rendabel is, maar dat het veel rendabeler zou zijn om diezelfde zonnepanelen in Spanje neer te leggen. Hetzelfde paneel, dezelfde investering, maar anderhalf keer zoveel zon, dus anderhalf keer zo rendabel. Ik vroeg me af waarom iedereen dan toch die panelen op het eigen dak neerlegt -je bent dan toch eigenlijk een dief van je portemonnee, nietwaar?

Niet lang na mijn blog stuitte ik bij toeval op een nieuwsbericht over The Sun Exchange. Een Zuid-Afrikaans bedrijf dat zonne-energieprojecten realiseert via crowdfunding. Je kunt bij The Sun Exchange eigenaar worden van één of meer zonnepanelen, die zij dan in een project in Zuid Afrika installeren. Je ontvangt  jaarlijks een vergoeding van ongeveer 7% van je inleg. Dat is een mooi rendement, toch? Ze hebben inmiddels een school, een bandenfabriek en een wilde-dierenopvangcentrum van zonnepanelen voorzien.

Ik kocht voor € 500 een zonnepaneel van 375 Watt, voor het Elephant Park in Knysna, niet ver van Kaapstad. Ik ben er vroeger wel eens op vakantie geweest, maar dat terzijde. De verkoop zou deze week eindigen, en als alle panelen verkocht waren, dan zou het project van start gaan. Dat is dus gelukt, mooi.

Het paneel blijft van mij, en de komende twintig jaar ontvang ik elk jaar een vergoeding voor de opgewekte stroom. In totaal is er 60 kW aan zonnepanelen op het olifantenpark gelegd, die naar verwachting elk jaar 96.600 kWh stroom opwekken. Ter vergelijking: die zelfde zonnepanelen zouden in Nederland ongeveer 54.000 kWh opleveren. Precies hetzelfde paneel, twee keer zoveel zonnestroom, daar in Knysna.

Heb ik nu een goede koop gedaan? Of heb ik een kat in de zak gekocht – is dit een moderne variant van beleggingen in teakhout plantages? Ik weet het nog niet. Wat ik wel weet, is dat je eerdere projecten van The Sun Exchange realtime kunnen bekijken, via een app van Solaredge, één van de grootste Amerikaanse leveranciers van apparatuur voor zonne-energie. Je kunt live controleren hoeveel stroom er wordt opgewekt, bijvoorbeeld bij het CROW Wildlife Centre, een ander project van The Sun Exchange. Dat ziet er erg betrouwbaar uit.

De echte lakmoesproef wordt natuurlijk als ik mijn eerste zonne-rente ontvang. Ik krijg mijn inkomsten overigens via een Bitcoin-rekening. Ook een nieuwe ervaring voor me. Misschien verdien ik wel meer aan de wisselkoers van de Bitcoin dan aan de stroomproductie van het zonnepaneel.  We gaan het zien.