Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Leve de zon (2)

Leve de zon (2)

9 december 2016 / Gisteravond was ik voor het eerst in tijden weer eens bij een PV bijeenkomst. “PV”, dat is jargon voor zonnepanelen of zonnestroom. Het voelde voor mij een beetje als thuiskomen, terug naar de ‘roots’ van mijn loopbaan, toen ik in 1990 bij Ecofys begon als adviseur zonne-energie. Het was een bijeenkomst waar de afkorting PV zonder uitleg gebruikt kon worden. Een echte vak-bijeenkomst, dus. Het ging over de vooruitzichten voor 2017.

Er is sinds de jaren ’90 veel veranderd. Ik zag vertrouwde gezichten, maar uiteraard ook veel nieuwe. Veel is hetzelfde gebleven. De techniek is eigenlijk niet zoveel veranderd, je legt wat panelen op je dak, monteert een omvormer op zolder en sluit de boel aan op het elektriciteitsnet. Wel is er een slimme energiemeter bijgekomen, omvormers zijn nu voorzien van wifi, en de rendementen van panelen en omvormers zijn uiteraard fors verbeterd.
In 1990 ging ik bij alle 27 PV-systemen in Nederland op bezoek, om te inventariseren hoe dat nou ging, zonnepanelen plaatsen op je huis. Afgelopen jaar zijn er omgerekend 100.000 huizen van zonnepanelen voorzien. Zonne-energie is ongelofelijk gegroeid, de afgelopen jaren.

Eerder dit jaar vroeg ik mij af, waarom we zonnepanelen eigenlijk in Nederland plaatsen, en niet in een land waar de opbrengst van dezelfde panelen twee keer zo hoog is. Spanje, bijvoorbeeld, of Marokko. Gisteravond hadden we het er ook over. De voorzitter van branchevereniging Holland Solar wees mij erop dat het transporteren van grote hoeveelheden zonne-energie uit Zuid-Europa nog niet zo eenvoudig is. En installaties in Noord-Afrika staan vaak in instabiele regio’s, waar het allerminst zeker is dat ze de komende 15 jaar probleemloos kunnen werken.

Hij overtuigde me eigenlijk wel. We produceren hier ten slotte ook graan, hout, schepen en bakstenen, allemaal dingen die elders op de wereld veel goedkoper kunnen worden verbouwd, gebouwd of gebakken. Zelf dingen maken is soms gewoon handig, leuk of bedrijfszekerder dan afhankelijk zijn van andere landen. Zelf stroom maken uit zonlicht hoort daar misschien ook wel bij.

De verwachting is dat we volgend jaar meer dan 700 megawatt zonnepanelen neer gaan leggen. Dat is 900 voetbalvelden vol panelen. Die maken dan genoeg stroom voor 200.000 huishoudens. Het begint ergens op te lijken. Nou nog een manier verzinnen om het Russische gas te vervangen door een duurzaam alternatief voor de verwarming van al die zonnewoningen. En oh ja, wél eerst even flink energie besparen, want dat is nog altijd de goedkoopste manier om onze energiehonger te stillen.