Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

De Biobased Brug

De Biobased Brug

27 oktober 2016 / Ik was bij de opening van de biobased brug in Eindhoven. Een brug van vlas, hennep, bio-schuimplaat en bio-epoxy. Een huzarenstukje dat ik een paar jaar geleden niet voor mogelijk hield, toen het plan bij Avans Hogeschool werd bedacht. Het was een wild plan van twee excentrieke Zeeuwse architecten, volstrekt onrealistisch en onhaalbaar. Maar zie, vandaag werd de biobrug geopend door de Eindhovense Wethouder voor Innovatie en Duurzaamheid. Hij ligt op het TU-terrein en overspant De Dommel. Minister Blok liep er vanochtend al overheen.

Ik was vandaag terug op de plek waar ik 30 jaar geleden studeerde, toen de woorden biobased en duurzaamheid nog niet in het curriculum voorkwamen. Professor Koumans toonde ons het vermoeden van een “broeikas-effect” dat de aarde zou gaan opwarmen. Hij hield een pleidooi voor zuinigere auto’s. Hij stond aan de wieg van de onderzoeksprogramma’s van het toenmalige Novem, waar ik tien jaar later aan de lopende band wilde voorstellen bij indiende. Volstrekt onrealistisch.

Ik leerde in Eindhoven van professor Van Koppen hoe windturbines werken, en zonnecellen. Fascinerend vond ik dat, elektriciteit maken zonder bewegende delen, gewoon met een plaatje silicium. Fascinatie die ik een paar jaar later omzette in genoemde onderzoeksvoorstellen.

Inmiddels zijn we tien generaties studenten verder, de zonnecellen zijn begonnen aan hun onstuitbare opmars. Er worden nieuwe wilde plannen bedacht, zoals voor een lichtgewicht biobased brug. Wie weet begint ook die vanuit Eindhoven aan een veroveringstocht, de wereld over. De one-liner van de TU/e luidt niet voor niets “where innovation starts”.

Toen ik er studeerde waren er nog geen one-liners, alleen maar een lijfspreuk: “Mens Agitat Molem”. De geest brengt materie in beweging, citaat van de Romeinse dichter Vergilius.

Tijden veranderen, laten we wilde plannen blijven maken.

imag2690

foto: de Eindhovense biobrug, ontwerp van prof. Joris Smits, TU Delft