Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Spouwmuur-isolatie

Spouwmuur-isolatie

17 mei 2016 / Vandaag worden de voor- en achterkant van ons huis geïsoleerd. De aannemer boort gaatjes in de voegen van het metselwerk en vult de spouwen met isolatievlokken. Een bescheiden investering van nog geen € 600,=, die we in drie jaar terug hopen te verdienen door te besparen op onze energierekening.

Bij het inmeten van het werk bleek onze rechterbuurman ons voor te zijn geweest, zijn spouwmuur is al vol geschuimd. Ter linkerzijde is de gevel nog niet geïsoleerd. Ik vroeg vorige maand of ze mee wilden doen, maar daar zagen ze van af. “Je hoort van die verhalen over vochtdoorslag, dingen die fout gaan, we beginnen er liever niet aan”.

Daar tegenover staat dan het verhaal van vriend B., die mij gisteren meldde dat zijn huis een stuk comfortabeler en droger is, sinds de gevel is geïsoleerd. En bij de voorlichtingsavond in de wijk, over energiebesparing in de woning, was de deskundige positief over de manier waarop we nu de gevel isoleren. Er zijn in de buurt geen klachten of schades bekend vanuit deze of vorige besparingsacties, en het isolatiebedrijf biedt verder een ruime garantieregeling, mocht het wel mis gaan.

Jammer toch dat er twijfel blijft bestaan over gevelisolatie. Het lijkt wel alsof we de deskundigen wantrouwen, dat we denken dat ze met ondeugdelijk werk op ons geld uit zijn. Hoe harder we roepen “het is een goed plan, doe mee!”, des te meer argwaan roepen we op.  Met dakisolatie, een nieuwe keuken of een uitbouw lijken we minder moeite te hebben, de deskundigen te volgen. Is dat misschien omdat bij gevelisolatie er materiaal in de spouw verborgen wordt, dat we niet kunnen zien wat er gebeurt?

Of neemt de argwaan gewoon over de hele linie toe, naarmate we over meer informatie kunnen beschikken via Google en Wikipedia? Zoals dat ook bij de medische zorg, voeding en referenda gebeurt? Meer informatie, meer desinformatie ook, meer consumenten die in vertwijfeling achterblijven. “Je hoort van die verhalen, we weten niet wat we moeten geloven, we doen dus maar even niks, we zijn tegen.”

Ik hoop maar dat we qua gevelisolatie de juiste beslissing hebben genomen.