Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Leven in het nu

Leven in het nu

Op nrclive las ik een opiniestuk van de hand van Piet Sprengers, hoofd Duurzaamheidsbeleid & ‑Onderzoek bij de ASN Bank. Het artikel ging over duurzaamheidsdoelen en was bedoeld voor de EnergyDrive, een debat over de energietransitie, op 19 april door NRC georganiseerd.

In zijn bijdrage betoogt Piet Sprengers dat we niet moeten werken met ‘haalbare doelen’, maar met ‘uiteindelijk oplossingen, de doelstelling’, een ‘stip aan de horizon’.

“Op klimaattoppen, in politieke discussies en bij afspraken met het bedrijfsleven gaat het uiteindelijk bijna altijd om de vraag: wat is haalbaar? Dat is een verkeerde benadering. Praten over haalbare klimaat- of duurzaamheidsdoelen is eigenlijk hetzelfde als zeggen ‘we hebben er geen zin in’. Niet de haalbaarheid is belangrijk, maar wat je wilt bereiken. Niet de manier waarop je nu tegen een probleem aankijkt, maar de stip aan de horizon. De uiteindelijke oplossing, de doelstelling. Je stelt vast wat er nodig is en vandaaruit ga je terug redeneren. Ik heb het niet alleen over politieke haalbaarheid, maar ook over momenten dat mensen, bedrijven, overheden, landen of de wereld als geheel het over haalbaarheid hebben. Lukt het Shell om volledig over te schakelen op duurzame energie? Lukt het de wereld om kinderarbeid volledig uit te bannen? Om belastingontwijking in te dammen?”

Maar, bij alle mooie doelen en ambities over klimaat, kleding, voedsel of belastingontwijking mis ik een belangrijke stap. Wat kun je NU doen? En waarom doe je dat (niet)? NU dus de auto de deur uit, NU de wasdroger weg, NU verantwoorde kleding kopen, NU geen vlees meer eten, de klusjesman gewoon NU wit betalen. De meeste van die stappen, zijn ook nog eens heel haalbaar, ze leveren je geld op.

Als je die stappen NU niet zet, hoe denk je dan ooit je doelen voor 2050 te kunnen gaan halen?