Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Over matrassen

Over matrassen

Ik was bij een workshop over matrasrecycling. Dat klinkt misschien oubollig, maar dat was het niet. Ik leerde dat wij consumenten ieder jaar 1,2 miljoen matrassen afdanken. Daar komen dan nog enkele honderdduizenden bij van hotels, verzorgingstehuizen en vakantieparken. Dat zijn grote aantallen. Bij een gemiddelde grootte van 1 bij 2 meter gaat het om een oppervlak van zo’n 2,5 vierkante kilometer, oftewel 350 voetbalvelden. Daar kunnen de Stampertjes heel wat appartementvloeren mee bedekken.

138465224280122100_resizedIk leerde ook dat er in Nederland twee bedrijven zijn die de matrassen kunnen recyclen. Twee jaar geleden waren het er nog vier, maar matrasrecycling is niet zo winstgevend meer. Matrassen bestaan hoofdzakelijk uit lucht. Inzameling en vervoer naar de recycler is al snel verliesgevend, het zijn grote volumes met weinig materiaal. De recyclers halen de tijk er af (die bestaat uit tientallen soorten vezels en schuim, een materiaalmix waar weinig mee valt te doen), shredderen het verenstaal en verwerken het schuimrubber of latex tot ondertapijt voor voetbalvelden. Omdat de olieprijs zo laag is, krijgen ze weinig voor het schuim. Het water staat ze aan de lippen. Hulp is geboden, door de consumenten aan de inzameling te laten meebetalen (via een verwijderingsbijdrage), en door nieuwe, slimme producten te ontwikkelen.

De organisatoren van de workshop, het Utrecht Sustainability Institute, pleitten voor circulair ontwerp, dus matrassen zo ontwerpen dat je de afgedankte weer snel kunt omvormen tot nieuwe. Ik geloof daar niet zo in. Oude matrassen zijn vies. Matrassen worden uit een veelheid van materialen opgebouwd. Staal, paardenhaar en schuim. Nee, het is een stuk eenvoudiger om ze te recyclen in bouwmaterialen, in akoestische panelen of in iets heel anders. Iets dat we nu nog niet kennen. Een uitdaging voor de circulaire labs, hotspots en hubs die her en der als paddenstoelen uit de grond schieten.

Of zouden we het basisontwerp van de matras rigoureus aan moeten passen, ontworpen voor direct hergebruik? Bijvoorbeeld door ze van massief kapok te maken, of door ze te vullen met knisperende beukenblaadjes, zoals vroeger op het Franse platteland gebruikelijk was. Onverslijtbaar, en makkelijk bij te vullen of te composteren. Maar het ligt allebei ook niet echt comfortabel, ik denk niet dat de consument die jaarlijks 350 voetbalvelden aan matrassen koopt, daar warm voor loopt. Maar misschien ben ik te sceptisch.
Recycling(foto RetourMatras B.V.)