Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Koop eens een zonnepaneel… …of nog even niet?

Koop eens een zonnepaneel… …of nog even niet?

Ik hield voor een bijeenkomst van Toastmasters een betoog over zonnepanelen. Tijdens de voorbereiding kwam ik tot de ontdekking gemengde gevoelens te hebben over het leggen van panelen op je dak. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Anno 2015 is een zonnedak een rendabele investering. Voor 10 m² zonnepaneel betaal je ongeveer € 2.500,=, en je bespaart er ieder jaar zo’n 1.400 kWh mee. Dat laatste komt overeen met ongeveer € 300,=. Je verdient de panelen dus in acht jaar terug. Aangezien ze veel langer meegaan (20 tot 25 jaar), heb je vanaf het negende jaar jarenlang gratis stroom.

Maar waarom dan toch niet en masse overstappen op zonne-energie?

In de eerste plaats moet je natuurlijk wel een geschikt dak hebben – tussen zuidoost en zuidwest, met een hellingshoek tussen 20 en 40 graden, en een voldoende groot dakvlak zonder beschaduwingen. In veel gevallen is dit niet beschikbaar, dan liggen de panelen niet optimaal, leveren ze minder op en is de terugverdientijd langer.

zonnedakIn de tweede plaats is het van belang te beseffen dat het systeem rendabel is bij de gratie van de overheid. Je produceert namelijk stroom in de zomer, overdag, terwijl je de elektriciteit vooral in de winter en ’s avonds verbruikt. Nu geldt er in Nederland een gunstige regeling, die toestaat dat je de zonnestroom aan het energiebedrijf terug mag verkopen tegen dezelfde prijs als waarvoor je stroom inkoopt. Je laat zogezegd je elektriciteitsmeter teruglopen. Salderen, zo heet dat. En dat dat mag, is best raar, als je beseft dat de stroomprijs voor meer dan de helft uit belastingen en heffingen bestaat. Salderen betekent dat de overheid belastinginkomsten misloopt. Het is dan ook te verwachten dat er over een paar jaar, als er veel zonnedaken bijkomen, een einde komt aan de salderingsregeling. En als je vanaf dat moment de stroom tegen een lagere prijs moet verkopen dan waartegen je zelf stroom inkoopt, dan loopt je terugverdientijd aardig op. Je zonnedak wordt er een stuk minder rendabel door.

In de derde plaats wil ik even bij de duurzaamheid stil staan. Zonnepanelen produceren CO2-vrije stroom. Uiteraard heeft het energie gekost om het paneel te maken, maar na 2 jaar heeft het paneel die energie al opgeleverd, daarna is de energiebalans positief. Maar hetzelfde paneel zou in Spanje anderhalf keer zoveel schone stroom kunnen produceren. Veel duurzamer. Dus waarom dan hier neerleggen, en niet investeren in een centrale in Zuid Europa of Noord Afrika?
Bovendien is de Trias Energetica van toepassing, die stelt dat je eerst moet besparen, en dan pas duurzaam op moet wekken. In en om het huis zijn er meestal nog veel goede mogelijkheden om elektriciteit te besparen. Ik noem er twee: de LED-lamp (die zich in een jaar terugverdient, op plekken waar je iedere dag het licht aan hebt) en het wasrekje (dat zich in drie maanden terugverdient, je kunt met een rek van € 25,= ongeveer € 100,= op je energierekening besparen). En besparen op je gasrekening is nog rendabeler – de gasrekening is meestal hoger dan de elektriciteitsrekening. Isoleren, dus.

Een zonnepaneel op het dak kan een rendabele investering zijn, maar het is bovenal een duurzaamheidsvlag op het dak. Telkens als ik een zonnedak zie, dan vraag ik me af – hoe zit het met de energiehuishouding in het huis onder de panelen?