Tony Schoen

La Traviatadreef 2
3561 KS Utrecht

06 25272707
tony@tonyschoen.nlKvK 30277258
BTW 141449536B01
IBAN NL37TRIO0390395951De foto op mijn homepage nam ik tijdens mijn wandeling van Utrecht naar Rome, in de buurt van Montauville, Frankrijk.

Steek eens een lichtje op!

Steek eens een lichtje op!

Onlangs raakte ik met A. in gesprek over energiemaatregelen die je zelf kunt nemen. Ik wees hem op mijn blog over zonnepanelen versus zonnecollectoren. Als je kinderen in de groei zijn, neem dan collectoren, gaan ze bijna het huis uit, dan kun je beter panelen kopen. Maar, voordat je energie van de zon gaat benutten, kun je – conform de Trias Energetica – nóg beter eerst energie besparen. En het meest voor de hand liggende, laaghangende fruit, is de verlichting. De beste investering die je kunt doen, is het vervangen van je halogeenspots door ledlampen. Zo betoogde ik.

Ik ben dus maar eens gaan inventariseren hoe dat bij mijzelf in huis zit. Ik ben alle kamers een langs gegaan, en heb geturfd hoeveel halogeenlampen ik in huis heb. Dat viel eigenlijk wel mee, ik heb ze alleen in de woonkamer en keuken. Vervolgens heb ik per lamp het aantal branduren en de resulterende energiekosten ingeschat. En dit is wat ik vond:
Halogeenspots

Mijn halogeenlampen slurpen dus gewoon 20% van mijn totale energierekening op.

Vervolgens ben ik wat gaan experimenteren met ledlampen. Ik heb een GU10 inbouwspot getest met verschillende ledlampen. Het beste presteerde een 4W lamp van Philips, met een mooie kleur en een goede helderheid. Op basis van deze ervaring heb ik eens voor alle lampen uitgerekend wat het me zou kosten om ze energiezuinig te maken, en wat de terugverdientijd is. En zie hier het resultaat:
Ledlampen

De LED’s verdien ik dus gewoon vijf kwartalen terug. Daar kunnen zonnepanelen nog niet aan tippen. Meteen dus maar besloten om voor elke lampsoort een ledlamp te bestellen, om te kijken of ze echt passen en goed licht opleveren. Als het bevalt, wordt de hele bups vervangen, hoor!